Astronomik fotoğraflar sık sık sanat eseri gibi görünür. Küçük Macellan Bulutu da güzel poz verenler arasındadır. Samanyolu‘nun uydusu olan bu güzel gökada güney yarımküreden görülmektedir.
Bir ressamın küçük fırça darbeleriyle oluşturduğu bir resim çalışmasını andıran bu görüntü, ESA’nın Herschel uzay gözlemevi ve NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu’nun ortak verileriyle oluşturuldu.
Görüntüdeki renkler gökada boyunca dağılmış gaz ve tozun sıcaklığı hakkında bilgi vermektedir. Görselin sol kısmından merkeze doğru dağılan ve Herschel’in verilerini gösteren kırmızı ile açık yeşil renk 260 Celcius’dan daha soğuk maddenin varlığını işaret ediyor.
Mavi parlak noktalar ise Spitzer ile üretildi. Bu alanlar görece daha sıcak, 150 C dolayındaki gaz ve toz bulutunu göstermektedir. Bu gaz ve toz bulutları yeni yıldızların oluşum alanlarıdır. Yeni doğan yıldızların üflediği rüzgârlar gaz ve toz kümelerini ısıtmaktadır.
Bu kümeler gökadanın üzerinde parlak alanları oluşturmuştur. Küçük Macellan Bulutu’nun sağ tarafında görülen yıldız oluşum bölgesi, merkezdeki çubuğu ve bunun çevresini saran (çerçevenin soluna doğru) kanadı oluşturmuştur.
Küçük Macellan Bulutu yaklaşık olarak Samanyolu’nun yirmide biri kadardır. Güney yarımkürede bu parlak kısımlar çıplak gözle bile gözlenebilir. Küçük Macellan Bulutu, Büyük Macellan Bulutu ile birlikte Samanyolu’nun çevresinde dolanmaktadır. Bu iki gökadanın bize komşu olması üzerinde çok çalışma yapılmasına neden olmaktadır. Böylece gökbilimciler yıldız oluşumu, gökadaların evrimi gibi araştırmalarını daha kolay yapabilmektedir.