Kaç yıldızda Dünya’ya benzer gezegen var? NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu sürekli olarak Güneş Sistemi’nin ötesindeki 150.000’den fazla yıldızı izledi ve araştırmacılara 4000’den fazla gezegen adayı bıraktı. Bunlardan 1000 tanesi onaylandı.
Kepler verilerinden hareket eden araştırmacılar Kepler gezegenlerine sekiz tane daha ekledi. Böylece teleskopla bulunmuş onaylı gezegen sayısı 1000’e ulaştı. Ekip ayrıca yıldızının Dünya gibi yaşam alanı içinde bulunan altı gezegen adayı belirleyerek, bu türdeki gezegen aday sayısını 554’e yükseltti.
Yeni keşfedilen gezegenlerin üçü yıldızlarının sıvı su bulundurabilecek yaşam alanı içerisinde yer alıyor. Büyük bir olasılıkla bunların ikisi Dünya gibi karasal gezegen.
NASA Genel Merkezi’nden John Grünsfeld: “Kepler’in hazine kadar değerli verileri yakın evrende başka yerde yaşam olup olmadığı bilmecesine önemli katkılar sağlıyor. Kepler ekibi ve bilim topluluğu bu verilerle etkileyici sonuçlar üretmeye devam ediyor” diyor.
Bir gezegenin kaya, su veya gazdan mı oluştuğunu belirlemek için onun büyüklüğünün ve kütlesinin bilinmesi gerekir. Kütlesi doğrudan tespit edilemediği durumlarda gezegenin büyüklüğünden kütlesi tahmin edilebiliyor.
Yeni gezegenlerin ikisi, Kepler-438b ve Kepler-442b Dünya’nın en az 1,5 katı çapındadır. Dünya’dan yüzde 12 daha büyük olan Kepler-438b, 475 ışık yılı uzaklıkta yıldızı çevresinde bir turunu 35,2 günde tamamlıyor. 1100 ışık yılı uzaktaki Kepler-442b ise Dünya’dan yüzde 33 daha büyük olup yörünge dönemi 112 gün olarak ölçülmüştür.
Çalgı (Lyra) takımyıldızı yönündeki Kepler-438b ve Kepler-442b yaşam alanı sınırındadır ve her ikisinin yıldızı Güneş’e göre daha küçük ve soğuktur. Araştırma makalesi Astrophysical Journal dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilmiştir.
Makale yazarlarından NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde SETI Enstitüsü Kepler bilim insanı Doug Caldwell: “Bu küçük ve kayalık olması muhtemel yeni dünyaların keşfi, Dünya benzeri gezegenlerin çok sayıda olduğu fikrini güçlendirmektedir. Dünya gibi ılıman koşullara sahip bir gezegen bulunması an meselesi” diyor.
Mayıs 2009 ile Nisan 2013 yılları arasında görev yapmış olan Kepler teleskopunun verilerinden 554 gezegen adayı daha belirlendi. Böylece Kepler’in aday gezegenleri 4175’e yükseldi. Bu yeni adayların sekizi yıldızlarının yaşam alanı içerisinde ve büyüklükleri Dünya ile iki Dünya arasındadır. Bu adayların onay görmesi için daha fazla gözlem ve analiz gerekmektedir.
Ames SETI Enstitüsü’nden Kepler bilim ekibi üyesi Fergal Mullally: “Kepler dört yıl boyunca gözlediği bölgede Dünya büyüklüğünde bulduğu gezegenleri ortaya çıkarmak için verileri didik didik incelemek gerekir. Artık Güneş dışındaki yıldızların çevresinde Dünya’nın ikizlerini bulmaya çok yakınız. Arayışımız artarak devam ediyor” diyor.
Yıldızların yaşam alanları içinde ne sıklıkta gezegen olduğuna ait tahminlere göre araştırmalar sürüyor. Bilim insanları hızla hedefe yaklaşıyor.