Meteor yağmurları gökyüzünün ilgi çeken olaylarından biridir. Neredeyse her ay ünlü bir meteor yağmuruna tanık oluyoruz. Ekim ayının meteor yağmuru da Avcı (Orionid) meteor yağmurudur. 21 Ekim’deki randevularınızı gözden geçirmenizi öneririm.
21 Ekim gecesi 23:00’den sonra Halley kuyrukluyıldızının kalıntılarının Dünya’ya yoğun bir şekilde düştüğüne tanıklık edeceğiz. Meteor adı verilen bu kalıntılar saatte 200.000 kilometreden daha yüksek hızla Dünya’ya çarpacak ve alev alacaklar. Yeterince karanlık yani ışık kirliliğinin ve nemin olmadığı bir yerde saatte 20 meteor görebilirsiniz. Üstelik saat 03:00 dolaylarında doğacak Hilâl evresindeki Ay’da bu şölene engel olamayacak.
Gözlem için 23:00’dan itibaren üzerinize alacağınız kalın giysiler eşliğinde yere uzanın ve göğe bakın. Avcı takımyıldızına bakmanıza gerek yok. Kaynağın yeri bu bölge olmasına karşılık meteorlar gökyüzünün farklı yerlerinde alev alabilir. Bu nedenle herhangi bir alet kullanmadan doğal teleskoplarımız olan gözlerimizle gökyüzünü izleyin. Bakalım kaç tane görebileceksiniz. Sıkılmamak için yanınıza biraz çerez, olanağınız varsa sıcak bir çay ya da kahve de tavsiye ederim.
Halk arasında yıldız kayması, akan yıldız gibi terimlerle bilinen göktaşı yağmurları, aslında kuyrukluyıldızların uzaya bıraktığı kalıntılardır. Dünya zaman zaman bu kalıntıların üzerinden geçer. Böylece bu kalıntılar büyük bir hızla dünyaya düşüp yerden yaklaşık 100 külometre yüksekteki mezosfer katmanında uğradıkları sürtünmenin etkisiyle alev alırlar. Biz de bu alevi parçaların hareketlerinden dolayı gökyüzünde bir ışık izi şeklinde görürüz.
İyi seyirler.