Hubble Uzay Teleskopu görüntülerini kullanan gökbilimciler evrenin şimdiye kadar elde edilmiş en kapsamlı ve renkli görüntüsünü elde ettiler. Çalışma Hubble Ultra Derin Alan (UVUDF) projesi kapsamında üretildi.
Gökbilimciler bu çalışmaya başlarken oldukça heyecanlıydı. NASA’nın UV teleskop dizilerinden Galex Gözlemevi yardımıyla 2003-2013 yılları arasında yakın gökadalardaki yıldız oluşumları hakkında çok şey öğrendiler. Buna ek olarak Hubble’ın yakın kızılötesi yeteneği uzak gökadalardaki birçok yıldız doğumunu gösterdi. Aslında aradaki uzaklık nedeniyle görülen bu cisimlerin ilkel görüntüleriydi.
Ancak yıldızların tam olarak nasıl doğduklarını anlamak için 5-10 milyar ışık yılı kadar eski zamanda doğmuş olanlarla ilgili veriler yeterli değildi. Kozmik zaman çizelgesinde boşluk bırakan bu büyük kütleli, genç ve parlak yıldızlar morötesi ışıma yaydıklarından doğrudan gözlemle görülemez.
Hubble burada imdada yetişiyor ve morötesi gözlem yapılmasına olanak sağlıyor. Böylece gökbilimciler bir yıldızın tam olarak nasıl doğduğu bilgisini yıldız oluşum bölgelerini doğrudan görerek gözlemliyor. Bu veriler aynı zamanda gökbilimcilere çok sıcak yıldızlardan oluşmuş küçük gruplardan günümüz Samanyolu gibi dev gökadaların nasıl oluştuğunu da anlatıyor.
Bu görüntü gökbilimcilerin 2004-2009 yılları arasında görünür ve yakın-kızılötesi verilerle oluşturduğu gökyüzünün parçasını gösteriyor. Şimdi bu verilere morötesi ışık ve Hubble’ın mevcut renk verileri de eklendi. Büyük Patlama’dan birkaç yüz milyon sonrasına uzanan bu derin uzay parçasında 10.000 gökada bulunmaktadır.
Dünya atmosferindeki doğal filtre nedeniyle morötesi ışıkla ilgili çalışmalar Hubble gibi uzay teleskoplarıyla yapılmaktadır. Elbette James Webb Uzay Teleskopu (JWST) Hubble’ın yerini alınca bizi çok daha güzel ve muhteşem görüntüler bekleyecektir. Üstelik morötesi ve kızılötesi gibi farklı dalga boylarındaki verilerle birlikte.
Görüntünün büyük formatları: