İki Uzak Diyardan Dünya ve Ay Görüntüsü

19 Temmuz 2013’de NASA’nın iki gezegenlerarası uzay aracı renkli ve siyah-beyaz görüntülerle Dünya ve Ay’ı görüntüledi.

1,5 milyar kilometre uzaklıktan, NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn Sistemi içinden Dünya’nın renkli görüntülerini elde etti. 98 milyon kilometre uzaklıktan, Merkür yörüngesinde dolanan MESSENGER aracı ise siyah-beyaz görüntü elde etti.

Cassini kamerası Dünya'yı ancak küçük bir nokta olarak gördü. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)
Cassini kamerası Dünya’yı ancak küçük bir nokta olarak gördü. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Cassini’nin Satürn halkaları arasında görüntülediği Dünya soluk mavi ve Ay ise beyaz renkte küçük nokta halinde görülüyor. Cassini yüksek çözünürlükteki kamerasıyla Dünya ve Ay’ı ilk kez ayrı cisimler şeklinde görüntülemiş oldu.

Ayrıca Dünya’daki insanlara bu olay önceden bildirildiğinden 200.000’den fazla insan gökyüzünde Satürn’e bakarak, el sallayarak olayın bir parçası oldular.

Cassini’den Dünya ve Ay ikilisi. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Casssini görevi bilimcisi Linda Spilker: “Elbette Dünya üzerindeki kıtaları ya da insanları göremiyoruz ama 19 Temmuz gününün özeti bu soluk mavi noktadır. Cassini’nin görüntüsü Dünya’nın koca boşluk içinde ne kadar küçük bir yer kapladığını hatırlatıyor” diyor.

Bu uzaklıktan Dünya Güneş’e çok yakın görünmektedir. Dış güneş sisteminden Dünya’nın böylesi görüntülerine çok ender ulaşılabilir. İnsanın gözleriyle Güneş’e doğrudan bakmaya kalkıştığında gözlerinin zarar görme olasılığı gibi kamera algılayıcılarının da Güneş’e doğrudan bakmaması gerekir. Görüntü sırasında Güneş Satürn’ün arkasında kalmıştı. Böylece Güneş’ten gelecek yoğun ışık Satürn tarafından engellendiği için ve Cassini Dünya’yı görebilmeyi başardı.

MESSENGER Dünya ve Ay’ı uzun pozlama sonrası böyle gördü. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Geniş açılı görüntü bilimciler tarafından işlendi. Satürn halkaları bu çalışmanın bir parçasıdır. Çok farklı ışık seviyelerinde alınan karma görüntülerin işlenmesi ise biraz daha uzun sürecek.

MESSENGER görüntüsünde ise Dünya ve Ay bir pikselden daha küçük alan kaplamasına karşılık uzun pozlama süresinden dolayı çok parlak ve büyük görünür. Uzun pozlama sönük cisimlerden gelen ışığı toplamak için kullanılır. Sonuçta görüş alanında parlak ve yapay olarak büyük görünürler.

Columbia Üniversitesi’nden MESSENGER görevi bilimcisi Sean Solomon: “Güneş Sistemi’nin iki uzak köşesinden gelen bu görüntüler teknolojimizin teknik başarısının bir ölçüsüdür. Merkür ve Satürn gibi oluşumları ve yapıları tamamıyla farklı iki gezegenden gelen Dünya görüntüleri aynı zamanda gezegenimizin ne kadar özel oldunu da hatırlatıyor” diyor.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.