Hubble Uzay Teleskobu ile alınan veriler ışığında evrendeki gökada türleri ve şekillerine yönelik bir çalışma yapıldı. Çalışmaya göre günümüzde bulunan sarmal gökadaların yarısından fazlasının 6 milyar yıl içinde çarpışmalar ve birleşmeler sonucunda oluştuğu kuramını doğruladı. Çalışma sonucunda Samanyolu’na ilişkin önemli ayrıntılarda elde edildi.
Gökadaların şekilleri ve oluşumu Gökbilim’in en fazla tartışılan konularından biridir. Gökbilimde 1926 yılında Edwin Hubble tarafından yapılan Hubble Düzeni adlı gökada sınıfları çalışması hala kullanılmaktadır.
Paris Gözlemevi’ndeki Avrupalı Gökbilimciler François Hammer liderliğinde ilk kez gökadaları farklı iki dizi oluşturarak sınıflandırmayı başardı. Bu diziyle gökadaların aynı zamanda nasıl oluştuğu da gösterildi. Çalışma sırasında 116 yakın ve 148 uzak gökada incelendi.
Önceki düşüncenin tersine 6 milyar yıl önce gökada dağılımının çok farklı olduğu ortaya konuldu.
“Altı milyar yıl önce tuhaf gökada dağılımının çok farklı olduğu gibi şaşırtıcı bir sonuca ulaştık” diyor Rodney Delgado Serrano. “Bu tuhaf gökadalar geçen 6 milyar yıl içinde sarmal gökadalara dönüşmüşler.”
Gökbilimciler tuhaf gökadaların çarpışmalar ve birleşmeler yoluyla sarmal yapıya kavuştuğunu düşünüyor. Gökada şekillerinin oluşumlarına bu şekilde bakmak evrene bakmak anlamına geliyor. Yaşamın bazı aşamalarının hareketli, bazı aşamalarının ise durgun olduğu gibi gökadaların evrimleri de bu şekildedir: Bazen durgun bazen başka bir gökadayla çarpışacak kadar hareketli. Gökada birleşmelerinin 8 milyar yıl önce azaldığı ve günümüzde pek ender yaşandığı düşünülüyor. Buna karşılık çarpışma ve birleşmeler tamamıyla bitmiş değil.
“Hedefimiz çok daha uzaklarda yer alan gökadaları bu çalışma içine yerleştirmek. Böylece evrenin genel bir görüntüsünü elde edebileceğiz” diyor Hammer.
Kaynak: Hubble-NASA/ESA
evimiz olan samanyolunun ve başka bir galaksi andromeda birleşmesini bir canlandırmaya çalışın zihinlerinizde..