Yeni Bir Teleskop:Chromoscope

Samanyolu’nun görünür ışık görüntüsü.

Bu da nesi dediğinizi duyar gibiyim. Burada gördüğünüz ve benim sadece ikisine yer verdiğim görüntüler Samanyolu’nun değişik dalga boylarıyla alınan görüntüleridir.

Stuart Lowe, Robert Simpson, ve Chris North adlı üç gökbilimci ve gökbilim öğrencisi, Samanyolu’nun değişik dalga boylarında ve değişik uzay teleskoplarıyla alınmış görüntülerini bir sayfa içinde yayınladılar. Böylece  daha önce benzerleri olmasına karşılık, bu türden çalışmaların ilgi çekeceğini umarak sizleri haberdar etmek istedim.

Sayfayı Arif Solmaz Türkçe’ye çevirmiş. Yani hem ingilizce hem de Türkçe versiyonuna ulaşabilirsiniz. Bu güzel çalışma için sanırım Arif Solmaz‘a teşekkür etmeliyiz.

Altı farklı dalga boyuyla alınabilecek Samanyolu görüntülerinden yalnız ikisini verdim. Daha fazlası için Kromoskop sayfasına gitmeniz gerekecek (ki gitmenizde de fayda var). Eğer sözkonusu sayfaya giderseniz daha geniş boyutta daha farklı özellikleri de olan görsel kısmı zengin bir sayfayla karşılaşacaksınız. Şimdi Chromoscope’da neler göreceksiniz, ondan kısaca bahsedeyim.

Samanyolu’nun Hidrojen-alfa filtresine göre alınmış görüntüsü

Sayfaya tıkladığınızda karşınıza önce Samanyoılu’nun o bilindik (yukarıdaki ilk fotoğraf) görüntüsü geliyor. Sayfanın sağ üstünde ise altı ayrı dalga boyunu gösteren bir çizelge yerleştirilmiş. Bu kısma gelip bir dalga boyunun hemen karşısını tıklarsanız, Samanyolu’nun seçtiğiniz dalga boyundaki görüntüsünü göreceksiniz. Gerçekten çok hoş. Ama hepsi bu kadar değil.

İşe önce sağ üstteki dalga boylarıyla başlayalım. Bunlar gökbilimcilerin uzaydaki bir nesneyi izlerken çoğu kez başvurdukları dalga boyları. Gökbilimciler teleskoplarının uçlarına taktıkları filtrelelerle uzaydaki bir nesnenin değişik rengini elde edip bu renge göre nesnede bulunan elementleri tahmin ediyorlar. Yani burada görülen dalga boylarıyla alınan görüntüler aslında gökbilimcilerin eli kulağı.

Bu dalga boyu görüntülerini farenizle tıklanmanız dışında “yukarı” ve “aşağı” “ok” tuşlarıyla da yönetebilirsiniz. Bunu yaparsanız görüntünün, istenen dalga boyuna geldikçe yavaşça değiştiğini göreceksiniz.

Görüntüyü büyütüp küçültme şansınız da var. Klavyenizin “+” tuşuyla görüntüyü büyütüp,  “-” tuşuyla ise küçültebilirsiniz. Bu işi aynı zamanda “fareniz” tekerlekli ise, tekerleği döndürerek ya da sol tuşa çift tıklayarak da yapabilirsiniz.

Samanyolu görüntüsünde takımyıldızları görmek isteyebilirsiniz. Sayfada bu da mümkün. Yapmanız gereken sadece “L” tuşuna basmak. Bu tuşla birlikte takımyıldızların yerleri ve adları görünür hale geliyor.

Görüntü içerisinde herhangi bir yıldızın veya yakımyıldızın yerini de sorgulatarak bulabiliyorsunuz. Bunun için “S” tuşuna basmanız gerekiyor. Çıkan küçük arama penceresine nesnenin adını yazıp onaylıyorsunuz. Sayfa sizi istediğiniz nesneye götürüyor.

Kısaca Chromoscope sayfasında ihtiyaç duyacağınız tuşlar ve işlemleri için “yardım” menüsünü kullanabilirsiniz.

Bence sık kullananlarınıza eklemeye değecek bir çalışma: Chromoscope

Ya da en iyisi siz  Türkçe versiyonunu ekleyin:  Kromoskop

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.