Gezgin-1 (Voyager) aracının gönderdiği verileri inceleyen bilimciler aracın artık Güneş Sistemi dışına çıktığını düşünüyor. Veriler heliosfer adı verilen devasa manyetik kabarcığa Güneş’ten ve dışarıdan kaynaklı ne kadar parçacığın ulaştığını ortaya koyuyor.
Gezgin-1 sayacının elde ettiği sayıma göre heliosferin dışından gelen parçacıklar içeriden gelenlere göre daha fazla. Bu parçacıklar özellikle daha yavaş hareket eden protonlardan oluşuyor. Her altı saatte güncellenen verilere göre parçacık düzeylerindeki değişim Güneş Sistemi sınırında ani olarak değişti. Bu da aracın yıldızlararası uzaya yelken açtığını doğruluyor.
Bilimcilere göre uzay aracı güneş rüzgârının etkisini kaybettiği bölgeye yani büyük kozmik okyanusa çıktığının belirlenmesi manyetik alandaki değişimi görmekle orantılıdır. Manyetik alanın yönü ise periyodik alet güncellemesi ve karmaşık bir analiz gerektirir. Bu nedenle aracın dünyaya ilettiği verilerin incelenmesi birkaç ay sürmektedir.
Gezgin-1 en uzak uzay aracıdır. Araç bilimcilerin “manyetik otoyol” olarak tanımladığı yıldızlararası uzaya çıkmış görünüyor. Henüz manyetik alan yönünde bir değişiklik sezilmemesine karşılık aracın saydığı iç ve dış kaynaklı parçacık sayısında ani bir farklılık görüldü. Dış kaynaklı parçacık sayısı birden arttı. Ancak manyetik alanda bir değişme görülmemesi bilimciler arasında aracın heliosfer dışına çıkıp çıkmadığı hakkında küçük de olsa bir tartışma başlattı.
Diğer uzak araç olan Gezgin-2 ise henüz Gezgin-1 kadar yol almadı. Gezgin-2’nin sayacında da dış kaynaklı parçacık sayısında belirgin bir artış gözlendi. Yani Gezgin-2 henüz “manyetik otoyola” ulaşmadı.
hocam bildiğim kadarıyla Pioneer Aracı voyager uzay aracından daha uzak yerlere gitmiştir.ama yazıda en uzak yere ulaşan voyager uzay aracı olduğunu belirtmişsiniz.çünkü pioner voyager uzay aracı hem voyagerden daha önce fırlatıldı hemde o zamanlarda en hızlı hareket eden uzay aracıydı.yanılıyor muyum hocam?
Pioneer serisinde Pionner 11 Güneş sistemini terk edip şansı muazzam derecede fazlaysa gelişmiş bir uygarlığa düşebilir düşüncesiyle içi donatılmış ilk araç. Araçla iletişim 1995 yılında kesildi ve nerede olduğu bilinmiyor. Araç bu tarihte 13 milyar km yol almıştı. Gezgin-1 ise 2010 yılında 14 milyar km uzaktaydı ve toplamda 22 milyar km yol almıştı. İki aracı karşılaştırdığımızda Pioneer 11’in daha uzakta olması gerektiği akla gelebilir. Ama bilim olasılıkla iş görmediği için ve Pioneer 11’in başına bir iş gelip gelmediğini bilmediğimizden şu an en uzak aracı Gezgin-1 olarak tanımlıyoruz. Ayrıntılı bilgiye http://www.nasa.gov/centers/ames/news/2013/pioneer11-40-years.html adresinden edinebilirsiniz.