Cassini: Titan’da Sıvı Madde Var

Titandan yansıyan güneş ışığı uyduda sıvı madde olduğunu kanıtladı. Fotoğraf 8 Temmuz tarihinde uyduya 200 bin km uzaklıkta olan Cassini Uzay aracı tarafından alındı. (NASA/JPL/University of Arizona/DLR)
Titan’dan yansıyan güneş ışığı uyduda sıvı madde olduğunu kanıtladı. Fotoğraf 8 Temmuz tarihinde uyduya 200 bin km uzaklıkta olan Cassini Uzay aracı tarafından alındı. (NASA/JPL/University of Arizona/DLR)

Güneş ışığının Titan’ı sıyırdığı görüntüyü çeken Cassini uydusu, ışıktaki parıltıyı analiz inceleyerek Titan’da sıvı madde olduğunu bildirdi. Görüntü 8 Temmuz 2009 tarihinde alındı. Cassini bu sırada Titan’a 200 bin km kadar uzaklıktaydı.

Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’ın kuzey yarım küresinde güney yarım küreye daha fazla göl oluşumları olduğuyla ilgili haberi daha önce yayınlamıştık. Uydunun kuzeyinde şu an kış yaşanıyor.

Titan Dünya’ya benzeyen birçok özelliğiyle gökbilimcilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Bilim insanları 20 yıllık süre içinde Titan’da sıvı hidrokarbon göl veya denizleri olduğunu vurguladılar. En sonunda 2004 yılında Satürn sistemine yollanan Cassini, uydu da deniz değil ama göllerin olduğunu bildirdi.

Cassini 2008 yılında Titan’ın güney yarıküresinin en büyük gölü olan Ontario Lacus’ta sıvı olduğunu doğruladı. Bilim insanları uydunun kuzey yarıküresinde daha fazla göl olduğundan bu bölgeden de sıvı olduğuna ilişkin haberi beklemeye başladılar.
8 Temmuz tarihinde alınan görüntü, Dünya’nın uzaydan çekilmiş bir çok görüntüsünü anımsattığı için üzerinde çalışılmaya karar verildi. Görüntü Cassini tarafından kızılötesi haritalama tayfölçeri ile alınmıştı.

Berlin’deki Almanya Havaötesi Merkezi’nden Katrin Stephan, görüntüyü bir okyanusun yüzeyinden parlayan ışığa benzettiklerini söylüyor. Işık bir volkanın ya da yıldırım patlamasıyla oluşmuş gibi görünmüyordu.

2006 yılından 2008 yılına kadar elde edilen kızılötesi görüntüler yeniden incelendi. Sonuçta Kraken Mare  adlı bir gölün güney kısmında yansıma olduğu görüldü. Yansımanın boyutu 400 bin km kare olarak ölçüldü. Bu büyüklük Dünya’nın en büyük gölü olan Hazar Denizi’nden bile daha büyük bir alan denk gelmektedir. Göl  71 derece kuzey ve 337 derece batı enleminde bulunmaktadır.

Kraken Mare’nin Titan yüzeyindeki sıvı döngüsünü devam ettiren en önemli göl olduğu belirtiliyor. Bu döngünün su değil metan döngüsü olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kaynak:  NASA-JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.