NASA’nın Ay Yörünge Keşif Aracı’ndaki kameraları kullanan bilimciler yüksek çözünürlüklü topografik haritalar yaparak yüzeyin 3 boyutlu görüntülerini elde ettiler. Bu görüntüleri kırmızı-mavi/yeşil yani 3 boyutlu gözlüklerinizle izleyebilirsiniz.
3 boyutlu görüntüler araştırmacıların Ay yüzeyini daha iyi anlamasını sağlar. Kraterler, volkanik kayaçlar, lav izleri ve tektonik özellikler 3-boyutlu görüntülerde ortaya çıkar.
Ay’daki nispeten genç ve küçük lob (bir çukur) ve onların oluşturduğu diklikler. Bilimciler bunların Ay’ın küçülmesi sonucunda kabuğunun kırılmasıyla oluştuğunu düşünüyor. Peki Ay neden küçülüyor? Ay çekirdeğindeki sıvının yavaş yavaş katı hale dönmesi, çekirdeğin kapladığı hacminde azalmasına neden oluyor. Birkaç km uzunlukta ve 10-50 m yüksekliğe sahip lob diklikleri genç yaşta olmalıdır. Tersi durumda bu gölgenin göktaşı yağmuruna tutulduğuna dair izler görülebilirdi. (NASA/Goddard/Arizona State University)
12 km çapındaki Janssen Krateri. Krater duvarından aşağı inen çeşitli moloz yığınları da görüntüde fark edilebiliyor. (NASA/Goddard/Arizona State University)
Bir zamanlar çeşitli patlamalar sonucunda yüzeyden akan lavın Ay yüzeyinde kanallar oluşturduğu görülüyor. Apollo 15 astronotları bunlardan biri olan Hadley Kanalı’nın kenarına inmişti. (NASA/Goddard/Arizona State University)
Aynı hizadaki kraterlerin ön plana çıktığı yüzlerce km uzunluğa sahip Orientale havzası kumul benzeri bir yapıya sahiptir. (NASA/Goddard/Arizona State University)
Kaynak varmı acaba. 😀
Astronomi Diyarı’nda hiçbir haber kaynaksız verilmez. Üstelik kaynaklar her zaman ilk elden verilir. Her yazının sonunda haberin kaynak adresini bulabilirsiniz.