Gökbilimciler arkadaşı olan vampir yıldıza maddesinin tümünü kaybeden yıldızın en iyi görüntülerini elde etti. ESO’nun Paranal Gözlemevi’ndeki dört teleskopun yakaladığı ışığı birleştirerek yaklaşık 130 m çapında sanal bir teleskop oluşturan gökbilimciler, NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu’ndan 50 kat daha ayrıntılı bir görüntü elde ettiler. Elde edilen sonuçlarda vampir yıldızın eşinden madde çaldığı net bir şekilde görülebiliyor.
Çalışma ekibinden Nicolas Blind (IPAG, Grenoble, France): “Dört VLT teleskoptan alınan ışığı birleştirip daha hızlı süper kalitede görüntüler elde edebiliyoruz. Görüntüler sadece birbirinin çevresinde dolanan yıldızları izlemekle kalmıyor aynı zamanda yıldızların boyutlarını da ölçebiliyoruz” diyor.
Tavşan (Lepus) takımyıldızındaki sıradışı çift (SS Leporis) birbiri çevresindeki turlarını yaklaşık 260 günde tamamlıyor. Yıldızların birbirine ortalama uzaklığı Güneş-Merkür uzaklığı kadar. Yıldızlar arasındaki uzaklık, bu uzaklığın dörtte biri ile Güneş-Dünya uzaklığından biraz fazlasına kadar değişebiliyor. Bu değişim yıldızlardan birinin diğerinin kütlesinin yarısı kadar olmasından kaynaklanıyor.
ESO ekibinden Henri Boffin: “Bu çiftte olağandışı birşeyler olduğunu biliyorduk. Yıldızın biri diğerinden madde aşırıyor. Buradaki kütle transferi diğer modellerden oldukça farklı. Çünkü vampir yıldızın ‘ısırığı’ çok nazik ama oldukça etkili” diyor.
Yeni gözlemler kırmızı dev yıldızın önemli miktarda maddesini arkadaşına kaptırdığını ve öncekinden daha küçük olduğunu göstermek için yeterli kesinliğe sahip. Gökbilimciler, dev yıldızdan yıldız rüzgarı etkisiyle madde atıldığını ve bunun da diğer arkadaşı tarafından çekildiğini düşünüyor.
Çalışma ekibi üyesi Jean-Philippe Berger: “Çok Büyük Teleskop Interferometresiyle yapılan gözlemler yeni anlık görüntü yakalama yeteneğini bize göstermiştir. Bu çalışma daha fazla çift yıldız etkileşim çalışmalarının da önünü açmıştır” diyor.
Demekki teknoloji geliştikçe ve optik görüntüleme tekniği arttıkça uzay bize bakalım daha neler sunuacak…