Gökadamızın Terzan 5 olarak adlandırılan yıldız kümesinin ayrıntıları ESO* tarafından ortaya çıkarıldı. Kümeyi şişkin ve kalın bir toz bulutu kapatıyor. Bulut içerisindeki binlerce yıldızı adeta örtüp bizden gizlemeye çalışıyor. Bulutun bir genç gökada kalıntısı olduğu ancak Samanyolu’na karıştığı düşünülüyor.
İnsanlık tarihini ortaya çıkarmak için toprağı büyük bir hasiyetle kazan arkeologlar gibi gökbilimcilerde Samanyolu’nun bu şişkin yapısını örten toz bulutunun arkasını görmeyi başarmak için çok hassas bir çalışma gerçekleştiriyor.
Küresel yıldız kümelerinin aynı anda oluştuğu düşünülür. Ancak Terzan 5’de durum biraz farklı. Terzan 5’deki yıldızların iki ayrı zamanda oluştuğu belirlenmiş. Bir gurup erken evren döneminde günümüzden 12 milyar yıl önce oluşurken diğer gurup da 6 milyar yıl önce oluşmuş.
ESO’nun Çok Büyük Teleskobu (VLT) ile Terzan 5’in tahmin edildiği gibi büyük bir küme olduğu ve Samanyolu’na sonradan katıldığı belirlendi. Terzan 5 aslında başka bir gökadanın parçasıydı.
Bölgedeki keşfin nedeni görüntülerde ortaya çıkan şişkin yapıydı. Samanyolu’ndaki bu tür şişkin yapıların incelenmesi böylece başlamış oldu. Elimizdeki kızılötesi dalga boyuyla çalışan teleskoplar ile tozlu bölgelerin arkasını ve içini görebiliyoruz. ESO bu çalışmayı başlatmış bile.
Kaynak: ESO
ESO*: Avrupa’daki birkaç ülkenin ortaklaşa olarak Güney Amerika’daki Şili’de kurdukları büyük bir gözlemevidir. Birkaç teleskobu bulunan gözlemevinde özellikle VLT ile önemli keşifler yapılmaktadır. Ötegezegen keşiflerinde de ESO ön plana çıkmaktadır.