Hawai Üniversitesi’ndeki gökbilimciler 2013 başlarında çıplak gözle seyredilebilecek olan yeni bir kuyrukluyıldız keşfettiler.
Gökbilimci Richard Wainscoat ve yüksek lisans öğrencisi Marco Micheli 5/6 Haziran gecesi Pan-STARRS-1 Teleskopu ile keşfi gerçekleştirdiler.
Cambridge’deki Küçük Gezegen Merkezi (Minor Planet Center) tarafından yörüngesi hesaplanan kuyrukluyıldız 2013 yılında Güneş’e Merkür kadar yani 50 milyon km yaklaşacak. Buna karşılık kuyrukluyıldızın Dünya için herhangi tehlike oluşturmayacağı da belirlendi.
Wainscoat: “Parabolik bir yörüngeye sahip olan kuyrukluyıldız Güneş’e ilk kez bu kadar yaklaşacak olabilir. Bu ziyareti onun sonu da olabilir” diyor.
Kuyrukluyıldız şu anda Jüpiter’in yörüngesinin ilerisinde yani Güneş’ten 1,2 milyar km uzaklıkta bulunuyor. Şu anda elinde hassas elektronik algılayıcısı takılı bir teleskopla sönük görülüyor.
Kuyrukluyıldızın Güneş’e en yakın zamanı ve dolayısıyla parlaklığını en fazla arttrıcağı zaman Şubat ya da Mart 2013 olarak tespit edildi. Cisim güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın belireceği için gökyüzünün tam kararmaması nedeniyle zorlukla görülecek.
Önümüzdeki birkaç ay içinde kuyrukluyıldızı izleyen gökbilimciler onun parlaklık derecesini daha iyi tahmin edebilecek. Wainscoat ve gökbilimci Henry Hsieh daha önceki kuyrukluyıldızlarda parlaklık tahminlerinin tutmadığını belirterek bu sefer daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.
Gökbilimciler cismin ne kadar buz içerdiğini bilmedikleri için parlaklık tahmininde bulunurken zorlanıyor. Katı-gaz dönüşümü bir kuyrukluyıldızın ana faaliyeti olduğundan bu da parlaklıkta önemli bir rol oynuyor. Kuyrukluyıldız Güneş’e yaklaşırken parlaklığı artacağından gökbilimciler onun ne kadar buz taşıdığını da daha net belirleyebiliyor.
Kuyrukluyıldıza C/2011 L4 (PANSTARRS) adı verildi. Kuyrukluyıldızlar genelde onu ilk görenin ismiyle anılır. Ancak bu sefer onu bulan daha geniş bir ekip olunca onu bulan teleskopun adı verildi.
C/2011 L4 (PANSTARRS) büyük bir olasılıkla Oort Bulutu içinden geliyor. Muhtemelen Güneş’e doğru yönelmesi, komşu bir yıldızın onu sahatsız etmesiyle gerçekleşti.
Bu kuyrukluyıldızların yapıları bozulmadan kaldığı için gökbilimcilere güneş sisteminin oluşumuyla ilgili değerli bilgiler sunmaktadır.
Kuyrukluyıldız birgün Dünya’yı vurması olası tehlikeli asteroitleri ararken bulundu. Ekip çektikleri her görüntüyü bilgisayarda karşılaştırıp hareketli nesneleri arayan bir yazılım yzadılar. Nesne bu yazılımla bulundu.