Spitzer Gözüyle Samanyolu’nun Merkezi

Samanyolu merkezinin oldukça hareketli olduğunu Spitzer’in bu görüntüsünde de görebiliyoruz. (NASA/JPL-Caltech)

Samanyolu Gökadamızın bu yeni görüntüsü Spitzer Uzay Teleskopu ile elde edildi. Görüntüde gökadamızın merkezinin çevresi kızarmış bir şekilde parlıyor.

Spitzer 2008’de buna benzer bir görüntüyü elde etmişti. Şimdi ise o görüntüye göre daha dolu daha farklı bir Samanyolu görüyoruz. Görünür ışık altında Samanyolu’nun merkezi bölgesini görmek mümkün değildir. Bu bölgeyi ancak kızılötesi ışımaya duyarlı teleskoplarla görebiliriz.

Görüntüde sayısız yıldızın oluşturduğu mavimsi sis, merkeze yaklaştıkça daha fazla parlıyor görünüyor. Yeşil yapılar ise karbonca zengin polisiklik aromatik hidrokarbonlar adı verilen ve gökadanın çekirdeği çevresinde dolanan toz moleküllerinden oluşmuştur. Sarı-kırmızı lekeler ise ısı aldığı için parlayan ılık toz yapılarıdır. Polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve toz genç yıldızlar ve hareketli gökada merkeziyle doğrudan ilgilidir. Bu yapıların yeni yıldızlar oluşturması için gaza karışması gerekir.

Görüntünün merkezindeki parlak beyaz alan ise gökadamızın merkezindeki yıldız kümesidir. Dünya’dan 26 000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bölgede binlerce yıldız olmasına karşılık, uzaklıktan dolayı, Spitzer görüntüsünde bulanık parlak bir leke şeklinde görülüyor. Gökbilimciler bu yıldızların gökada merkezindeki büyük karadelik çevresinde dolandığını belirledi.

Spitzer’in iki kızılötesi kamerasıyla elde edilen görüntü üç farklı renge sahiptir. 3,6 mikron ışıkla mavi ve 8 mikron ışıkla yeşil renk elde edildi. Kırmızı renk ise Spitzer’in çokluband (multiband) görüntüleme fotometresiyle 24 mikronluk ışıkla elde edildi.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.