Başını Leicester Üniversitesi’nin çektiği uluslararası bir ekip The Royal Astronomical Society dergisi ile yeni bir kozmik patlama gördüklerini ilan ettiler: Bir gama ışın patlaması ve buna bağlı olan süpernova.
Evrende görülen en güçlü patlamaların arasında yer alan gama ışını patlamalarının çok büyük yıldızların ölümleri sonucunda oluştuğu düşünülüyor. Kısa süreli gama ışınımları, bu ışınımı algılamakla görevli uydularca fark edilir. Bir gama ışını parlaması ve süpernova ikilisinin keşfi yüksek enerji özelliği yönünden dikkati üzerine çekiyor: X-ışınımı yıldızın dışa doğru patladığını gösterir. Bu olayda gama ışınımı şeklinde patlayan nesnenin büyük bir yıldız olduğu kuramını destekleyen olay ise parlamanın sadece bir kez görünüp ortadan kaybolması.
Ekip üyelerinden Dr. Rhaana Starling: “Bu GRB ve süpernova nispeten yakın bir gökada da gerçekleşti. Patlamayı izlemek bize bu kaynaklar hakkında ayrıntılı bilgiler verir. Bu nedenle böyle bir olaya tanık olmanın heyecanını yaşıyoruz” diyor.
Keşif NASA’nın Swift uydusu yardımıyla 16 Mart 2010’da yapıldı. Ardından 820 milyon ışık yılı uzaklıktaki patlayan yıldız Gemini Güney Teleskopu ile izlendi. Bu gözlemlere daha sonra Hubble Uzay Teleskopu ile diğer yer teleskopları da katıldı.