Kepler İlk Sistemini Buldu

Kepler bir yıldızın iki gezegeni olduğunu keşfetti. Keşifle birlikte Kepler’in bulduğu gezegen sayısı 7’ye yükseldi. (NASA/Ames/JPL-Caltech)

NASA’nın gezegen avı için uzaya yolladığı Kepler uzay aracı geçiş yöntemiyle bir yıldızın iki gezegenin keşfetti. Bu aynı zamanda aracın keşfettiği ilk sistem anlamına da geliyor.

Kepler-9 olarak kodlanan güneş benzeri yıldızın iki gezegeni de Satürn boyutlarında ve Kepler-9b ve 9c olarak adlandırıldı. Keşif  Kepler’in 156 000 yıldızı olan bölgeden yedi ay içinde alınan verilerle yapıldı.

Kepler’in aşırı duyarlılığa sahip kamerası yıldızların ışıklarındaki parlaklık değişimlerini gözler. Bir gezegenin yıldızın önünden geçişi parlaklığında küçücük bir azalmaya neden olur.

Gezegenin yıldıza olan uzaklığı ise geçiş süresiyle ölçülür. Geçiş süresince gerçekleşen parlaklık değişimlerinden de gezegenin kütlesi ve sistemde olabilecek diğer gezegenler saptanabilir.

Geçtiğimiz haziran ayında bilim insanları Kepler verilerinde 700’den fazla gezegen adayı bilgilerini duyurdu. Yeni bulunan gezegenler bu verilerin içinde yer alıyordu.

Bilim insanları Hawai’deki Keck Gözlemevi’ni kullanarak gezegenlerin kütlelerini tespit etti. Her iki gezegenin de Satürn’den daha büyük kütleye sahip olduğunu gördüler. Kepler 9b yıldızı çevresinde 19 günde dolanırken, Kepler 9c ise 38 günlük bir yörünge dönemine sahip. Yani her iki gezegende yıldıza oldukça yakın konumdalar.

Bu iki dev gezegene ek olarak bir üçüncü gezegen olabileceği de ortaya çıktı. Bu ise 1.6 günlük yörünge dönemiyle yıldıza yapışmış kadar yakın dolanan 1.5 dünya boyutlarında bir başka gezegendi. Ancak bu üçüncü gezegenin onayı için daha fazla gözlem gerekiyor.

Kaynak: NASA Science

Ötegezegenlerle ilgili olarak Ötegezegen Rehberini inceleyebilirsiniz.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.