Asteroit Lutetia’nın kraterle delik deşik olmuş bir cisim olduğu ortaya çıktı. ESA’nın Rosetta uydusu büyük bir olasılıkla Güneş Sistemi’nin doğumuyla birlikte oluşmuş bir asteroitin yakın plan görüntülerini dünyaya iletti.
Rosetta’nın bu uçuşu sırasında hiçbir sorun ile karşılaşılmadı. Araç asteroitin 3162 km yakınından geçmeyi başardı.
Görüntülere göre Lutetia asteroiti 4.5 milyar yıl boyunca sayısız çarpışmalara uğramış. Asteroitin uzunluğu ise 130 km.
Görüntüler geniş ve dar açılı OSIRIS aletiyle alındı. Asteroite en yakın konumda çekilen görüntünün ölçeği ise 60 m.
Max Planck Enstitüsü’nden Güneş Sistemi araştırmacısı olan Holger Sierks: “Güneş Sistemi’nin en eski kalıntılarından birini görüntülemeyi başardık” diyor.
Saniyede 15 km hızla hareket eden Rosetta asteroitin yanından geçişini 1 dakikada tamamladı. Aracın kamera ve aletleri bu karşılaşma öncesinde hazır durumda tutulmuştu. Araç geçişini tamamlayana kadar kameralar bu önemli anı filme almayı başardı. Bunun ardından verileri dünyaya iletmeye başladı.
Luletia asteroiti yıllardır incelenmeyi bekleyen hedefteki cisim olmuştur. Dünya üzerindeki teleskoplardan alınan görüntüler asteroit hakkında net bilgi sahibi olmayı sağlamamış aksine kafaları karıştırmıştır. Bazı kişilere göre C şeklinde bazılarına göre ise M şeklinde görülen asteroit güneş sisteminin erken zamanında oluşmuş kalıntılarından biridir. Demir bileşenli bu göktaşları genellikle kırmızı kor halinde çekirdekleri olan daha büyük nesnelerin çekirdeklerinden kopan parçaları olarak düşünülür.
Rosetta yapısında birçok algılama sensörleri de barındırmaktadır. Bunlarla olası atmosfer bileşenleri, manyetik etkiler, yüzey maddeleri gibi birçok alanda veriler alınabilmektedir.
Araç ayrıca uzaydaki uçuşu süresince başıboş bulunan çeşitli toz taneciklerini de yakalayacak şekilde inşa edilmiştir. Tüm bu donanımların elde edilen sonuçların değerlendirilmnesi ise zaman almaktadır.
Rosetta’nın asıl hedefi Lutetia değildi. Araç Churyumov-Gerasimenko adlı bir kuyrukluyıldızla 2014 yılında buluşmak üzere gönderildi. Rosetta Jüpiter’i geçip Güneş’e yönelen kuyrukluyıldıza arkadaşlık ettikten sonra 2014 yılının
Kasım ayında cismin çekirdeğinden örnek toplamaya çalışacak. Bu gerçekleşirse Rosetta, ESA’nın şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük görev olacak. Ancak şimdi ESA önceliği elbette Lutetia hakkında yollanan bilgilerin değerlendirilmesine vermiş durumda.
Kaynak: ESA
Ben şurasını anlayamadım. Astroidin bir manyetik alanı mı var ki! Onu incelesin. Ya da atmosferimi mi var? Koskoca Mars’ın bile manyetik bir alanı yokken küçük bir astroidin nasıl olurda manyetik alanı olabilir. Hocam size zahmet olmasa açıklayabilirmisiniz. Ya da ben yanlış mı anladım…
Evet astoriştin bir manyetik alanı var. Mars’ın da var. Ama Dünya ile kıyaslanınca küçük kalıyorlar. Dünya’nın manyetik alanı da Güneş ile kıyaslanınca küçük kalıyor. Her cismin bir manyetik alanı vardır. Atmosferi yok elbette. Gazı tutabilecek kadar güçlü bir kütle çekimi olmadığından atmosferi yok. Ancak yüzeyindeki olası gazlar izcelenecek. Aracın ilettiği verilerin derlenmesi zaman alacağından bu konudaki açıklama için biraz bekleyeceğiz.