NASA’nın Mars Odyssey Yörünge Aracı, 60 defa üzerinden geçtiği Anka Kuşu’ndan (Phoenix) hiçbir sinyal alamadığını iletti. Araç daha önce Ocak ve Şubat aylarında, daha sonra 5 Nisan ve 9 Nisan’da düzenli olarak Anka Kuşu ile iletişime geçmeyi denemiş ancak başarılı olamamıştı.
Aracın üzerindeki güneş panelleri iki ay yetecek enerjiyi toplayıp çalışacak şekilde üretildiğinden, bölgeye kış gelince işlevini yitirmişti. NASA bir olasılık deyip, aracın olduğu bölgeye baharın gelmesiyle araçla iletişim kurmayı denemeye devam ediyor. Ama bu konuda pek de ümitli değiller.
NASA’nın Jet İtici Güç Laboratuvarı’ndan (JPL) Mars Keşif Aracı programı yöneticisi Chad Edwards: “Anka Kuşu’nun maruz kaldığı sert kışın bitimiyle birlikte, araç güneşten yeterli gücü alıp tekrar sinyal verir duruma gelebilir. Yörünge aracının 60 kez araçla iletişime geçmeyi denemesi böylesi bir olasılığı göz ardı etmemek içindir. Bu bizim planladığımız üçüncü ve son arama planıydı. Artık eldeki verilere göre aramayı devam ettirip ettirmeyeceğimizi belirleyeceğiz” diyor.” diyor.
Açıkça söylenmemesine karşılık NASA’nın Anka Kuşu’ndan umudu tamamen kestiği görülüyor. Araç zaten kendisine verilen görevi yerine getirmiş ve Mars toprağının 10 cm kadar altında su-buzu olduğunu doğrulamıştı.
Anka Kuşu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi sitedeki Mars sayfasında bulabilirsiniz.
Kaynak: NASA/JPL