ESA’nın Mars Express uzay aracı bir gökcismine karşı yapılan şimdiye kadar yapılan en yakın uçuşu gerçekleştirdi. Araç Mars’ın Phobos uydusunun 67 km üstünden uçtu. Böylece Phobos hakkında daha fazla bilgi edinildi.
Phobos hakkında net bilgi sahibi değiliz. Daha önceleri uydunun katı bir yüzeyi olduğu düşünülüyordu. Ancak yakın geçişler sonrasında uydunun katı bir nesne gibi yoğun olmadığı belirlendi. Uydu yüzeyinin % 25-35’i gözenekli bir yapıdadır. Yapılar arasında büyük boşluklar bulunmaktadır.
Phobos’a yapılan yakın uçuşla aynı zamanda uydunun kütle çekimi hakkında da bilgi edinildi. Uzay aracı 13 dakika 8 saniyede uydunun üzerinden geçişini tamamladı. Araçtan alınan radyo sinyalindeki küçük değişimler ile Phobos’un kütle çekimi hesaplandı.
Phobos büyük bir olasılıkla Mars oluştuktan sonra kalan toz ve bulut yapısından oluştu. Bu tür oluşumlara ikinci nesil adı veriliyor. Jüpiter’de de Amelthea’nın bu şekilde oluştuğu düşünülüyor.
Nasıl oluşmuş olursa olsun Phobos kendi sonunu hazırlıyor. Çünkü uydu Mars’a doğru bir helezon çiziyor. Mars’ın kalıntısından oluşan uydu yine onu oluşturan tarafından yok olacak gibi görünüyor.
Kaynak: ESA
bu uydu acaba ne kadar bi zaman sonra marsa dahil olacaktır.
mars ile birleşmesinin acayip bi görsel şölen olacağına eminim….