Bir kuyrukluyıldızı şimdiye kadar hiç bu kadar yakından izlemediniz. Şimdiye kadar ancak arkasındaki kuyruğuyla gördünüz ve hatta izlediniz. ESA’nın Rosetta aracı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına yaklaşarak yakından görüntülerini yolladı. Güneş’e doğru yaklaşan kuyrukluyıldızın yüzey sıcaklığı yavaş yavaş artsa da görüntülerde sadece toz toprağıyla görülüyor. Rosetta’nın ilk görüntülerini inceleyelim.
Rosetta kuyrukluyıldızın tamamını gösterdiği bu görüntüyü çekerken cisimden 130 km uzaktaydı.
Rosetta’nın OSIRIS kamerası ile çekilen bu görüntü 6 Ağustos 2014’te alındı. Görüntü alınırken Rosetta kuyrukluyıldızdan yalnızca 130 km uzaklıktaydı.
Kuyrukluyıldıza 120 km uzaklıktayken alınan bu yüksek çözünürlüklü görüntüde kuyrukluyıldızın iki ayrı kısmının sınırı görüntülenmiş.
Rosetta bu görüntüyü 3 Ağustos’ta çektiğinde kuyrukluyıldızdan 285 km uzaktaydı.
İşte bu kuyrukluyıldızı andırıyor. Güneş’ten aldığı ışığı yansıtan cisimden kopan gazın oluşturduğu ışıma net bir şekilde görülüyor. Araç bu görüntüyü 2 Ağustos 2014’te çekerken kuyrukluyıldızdan 550 km uzaktaydı.
Bu daha başlangıç. Rosetta 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının daha birçok fotoğrafını yollayacak ve araştırma sonuçlarını da iletecek. Rosetta’nın kuyrukluyıldızı nasıl inceleyeceği ve amacının ne olduğunu ise daha önceki haberimizde bulabilirsiniz.
Görsellerin telif hakları: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA