Satürn Sistemi’nde 2004’ten bu yana görev yapan Cassini-Huygens Uzay Aracının yardımıyla birçok bilinmeyen de ortaya çıktı. Araç sistem üzerindeki görevine devam ediyor. İşte Cassini keşiflerinin en önemlileri:
Gece-Gündüz Eşitliğinde Satürn Halkaları:
11 Ağustos 2009’da güneş ışıkları Satürn halkalarının tam karşısından vurdu. Satürn’de gerçekleşen bu gece-gündüz eşitliği zamanı, 15 yılda bir gerçekleştiği için gökbilimcilerin ilgisiyle karşılaştı. Cassini uzay aracıda bu ender karşılaşılan olayı kaçıramazdı. Böylece halkalardaki dağlar, tepelerin yükseklikleri de ölçülebildi.
Görüntüde Satürn’ün 10 metre kalınlığındaki halkalarının üzerinde, 8 km’lik Daphnis’in 4 km uzunluğundaki gölgesi görünüyor.
Titan’daki Parıltı
Cassini uzay aracı, Satürn’ün en büyük uydusu Titan’da göl olduğunu doğrulayan yandaki görüntüyü çekti. Araç aslında göreve başladığı 2004 yılından bu yana böylesi bir parıltı peşindeydi. Aradığını Ağustos 2009 gece –gündüz eşitliğine girerken yakaladı. Parıltının olduğu yer Titan’ın kuzey yarımküresi. Cassini fotoğrafı çektiğinde bölgeye bahar gelmişti. Titan’ın sisli atmosferi ve bu atmosferden yansıyan güneş ışığının buluşması böylesine bir manzarayı ortaya çıkardı. Fotoğraf 8 Temmuz 2009 tarihinde Cassini’nin kızılötesi ve görünür dalga boylarında alındı.
E Halkasının Nedeni: Enceladus
Satürn’ün E halkasındaki yapıyı inceleyen Cassini, bu halkayı Enceladus’un oluşturmuş olabileceğini keşfetti. Halka bildiğimiz sodyum tuzundan oluşuyor. Bu tuzda Enceladus’taki buz volkanlarından fışkırmakta. Enceladus’un buzlu yüzeyinin altında okyanus olduğu düşünülüyor. Bu kabuğun zayıf yerlerinden fışkıran su, buz olarak uzaya yayıldığı ve böylece E halkasını oluşturduğu öne sürülmekte.
Satürn’deki Kutup Işıkları
Soldaki görüntüye ait videoda Satürn’ün kuzeyindeki Güneş Sistemi’ndeki en uzun kutup ışıklarını gösteriyor. Sağdaki görüntüye ait videoda ise bu ışıkların değişimini 3 boyutta gözler önüne seriyor. Buradaki ışık cümbüşü gezegenden 1200 km’den daha fazla uzağa uzanabiliyor. Burada turuncu rengiyle görünen ışıkların asıl rengini gökbilimciler bulmaya çalışıyor.
Enceladus’un Uzaya Amonyak Yolladığının Keşfi
Cassini uzay aracının Enceladus,’a yaptığı iki yakın uçuş sonucunda uydudan amonyak sızdığı da bulundu. Veri, araçtaki İyon ve Kütle Tayfölçeri tarafından sağlandı. Amonyak su içinde çözünmekte ve böylece suyun donma sıcaklığını düşürmektedir. Amonyak antifiriz olarak da kullanılır. Böylce Enceladus’taki suyun amonyaklı su olduğu anlaşılıyor. Anlaşılamayan ise bu amonyağın nasıl olup da buzun içinde aynı oranda kalabildiği.
Titan’da Hidrokarbon Yağmurları ve Göl Oluşumları
Titan’dan alınan son görüntülerde uydunun güney yarımküresinde hidrokarbon yağmurları olduğu görüldü. Bu da Titan’da hidrokarbon gölleri olduğu anlamına geliyor. Aslında birkaç yıldır bu konuda ciddi şüpheler bulunuyordu. Bu şüpheler Cassini aracıyla ortadan kalktı.
Yandaki görüntüde Ontario Lacus adlı bir gölün zamanla oluştuğu gözleniyor. Göl 15 km³ kadar bir değişime uğramış.
Satürn’ün Altıgen Kuzey Kutbu:
Satürn’ün altıgen şeklindeki kuzey kutbu görüntülendi.
Altıgen kutup ilk kez 30 yıl önce bahar mevsiminde bulunan Satürn’ün yanından geçen Voyager 1 uzay aracı tarafından görüntülenmişti. Son 15 yıldır bu bölge karanlıktaydı. Gece-gündüz eşitliğini fırsat bilen Cassini altıgen kutbun görüntüsünü çekmeyi başardı.
Fotoğraf ve ayrıntılar Cassini‘den alınmıştır.
Dünya dışındaki gezegenler ve biz insanların ulaşamayacağı uzaklıktaki gezegenler büyük gizemlerini koruyorlar insanlık bu gezegenlere ulaşabilirse değişik yaşam canlıları muhtemelen görecektir.