Kış Aylarının Süsü: Avcı Bulutsusu

1350 ışık yılı uzaklıktaki Avcı bulutsusu’nun ESO’nun Şili-Paranal Gözlemevi’ndeki VISTA kızılötesi teleskobundan alınmış geniş alan görüntüsü. Görüntü 1.5 derecelik bir alan kaplamaktadır. (ESO/J. Emerson/VISTA)

Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki (ESO) VISTA Teleskobu ile Avcı (Orion) Bulutsusu’nun görülmeyen yanları ortaya çıkarılıyor.  Teleskobun kızılötesi görme yeteneği sayesinde bulutsunun derinlerindeki, toz tabakasının örttüğü birçok aktif genç yıldız ortaya çıkarıldı.

VISTA görünür ve kızılötesi gözlem için kullanabilen gelişmiş bir teleskoptur. Teleskop, gökyüzü haritalama çalışmalarına katılmaktadır. Teleskopta 67 Mega piksellik dijital bir kamera bulunmaktadır.

Avcı Bulutsusu (M42) 1350 ışık yılı uzağımızda bulunmaktadır. Bulutsu sıradan bir teleskopla da görülebilmektedir. Ancak görünür ışıkla çalışan bir teleskop toz bulutunun arkasındaki genç yıldızları göstermez. Bu yoğun gaz ve toz bulutunun arkasını görebilmek için uzun dalga boylarında çalışan teleskoplara ihtiyaç duyulur. Bulutsunun merkezindeki parlak bölge, dört çok parlak yıldızın dışarıya yaydığı morötesi ışınımın toz içinde dağılmasıyla oluşuyor. Bölgede görünür ışıkla seçilemeyen birçok genç yıldız VISTA’nın kızılötesi görüntüleriyle ortaya çıkarılıyor.

Görüntünün merkezinden yukarıya doğru çıkıldığında, söz konusu üst bölge görünür ışıkla çalışan teleskopla bakıldığında görülmez. Burada genişlemekte olan tozlu bir yapı ve bunun içinde de genç yıldızlar bulunmaktadır. Genç yıldızlardan çıkan gaz saatte 700 000 km gibi yüksek bir hızla yayılmaktadır.

Soldaki görüntü görünür ışıkla alınmıştır. Hidrojenden oluşan bulutların arkasındaki genç yıldızlar bölgede bir parlaklık oluşturuyor. Burada saklanan yıldızlar ise sağdaki kızılötesi görüntüden kaçamıyorlar. (ESO/J. Emerson/VISTA & R. Gendler)

Soldaki yine görünür ışıkla alınmış Avcı Bulutsusu’nun bir bölgesidir. Sağdaki ise aynı bölgenin kızılötesi görüntüsüdür. Kızılötesi görüntüyle birlikte normal ışıkla görülemeyen, gizlenen birçok genç yıldız ortaya çıkmaktadır. (ESO/J. Emerson/VISTA & R. Gendler)

Yandaki görüntü: Sol üstteki görüntüde merkezdeki dört yıldızın oluşturduğu parlak bölge görülmektedir. Diğer görüntüler bu bölgenin büyütülmüş biçimleridir. Görünür ışıkla alınan görüntüde genç yıldızlar görünmemektedir. Sağ alttaki parlak görüntü ise ana görüntünün kuzeyidir. VISTA ile kızılötesi dalga boyuyla alınan bölgede tozun arka kısmında saklanan genç yıldızlar görülebiliyor. Sağ üstteki görüntü ana görüntünün merkezinin sol kısmıdır. Burada da dalgalı gaz yapıları açıkça göze çarpmaktadır. Sol alttaki görüntü ise ana görüntünün alt kısmıdır. (ESO/J. Emerson/VISTA)”



Kaynak: ESO

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.